A 2015 februárjában megjelent „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című kormányhatározat értelmében szakképzési rendszerünk gyökeres átalakítása zajlik. A cél a munkaerőpiaci igényekre gyorsan, és rugalmasan reagáló, minőségi szaktudást, és számos karrier-utat biztosító szakképzési rendszer kialakítása.

A jogszabályi háttér megteremtése után az első nagy lépést a szakképzési intézményrendszer átalakítása jelentette. Ennek jegyében 2015. július 1-től 305 szakképző intézmény került át a KLIK fenntartásából az NGM fenntartásába. A szakképző iskolák szakképzési centrumokba integrálódtak, ami országos viszonylatban 44 szakképzési centrum létrejöttét jelentette. A megyénkben működő szakképző intézmények közül 23 volt érintett az átalakulásban. A tanulólétszám, szakmaszerkezet, munkaerőpiaci és földrajzi szempontok mérlegelése eredményeképpen Győr-Moson-Sopron megyében 3 szakképzési centrum állt fel:

  • Győri Műszaki Szakképzési Centrum – 8 iskola (Győr, Mosonmagyaróvár)
  • Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum – 9 iskola (Győr, Csorna, Mosonmagyaróvár)
  • Soproni Szakképzési Centrum – 6 iskola (Kapuvár, Fertőd, Sopron)

A szervezeti változásokat 2016 szeptemberétől komoly tartalmi változások is követik. Új iskolatípusok (szakgimnázium, szakközépiskola) jelennek meg, amelyek többletlehetőségeket kínálnak a szakképzésbe belépő diákoknak.

Az eddigi szakközépiskolát a jövő tanévtől már szakgimnáziumnak hívják, mivel itt már a 9. osztálytól a közismerettel párhuzamosan folyik a szakmai elmélet és gyakorlat oktatása is. A 12. évfolyam szakgimnáziumi érettségivel és az ágazatnak megfelelő szakképesítést igazoló OKJ bizonyítvány megszerzésével zárul. A tanulók érettségi után egy év alatt érettségire épülő szakképesítést szerezhetnek, de akár egyetemen, főiskolán is folytathatják tanulmányaikat. Fontos újdonság, és előny az is, hogy a szakgimnáziumban végzett technikusi tanulmányok a szakirányú továbbtanulásnál beszámíthatók, így a felsőoktatásban a képzési idő lerövidíthető.

1

A szakiskola a jövőben szakközépiskolaként kínál elsőként egységesen három éves szakmai képzést, majd két éves érettségire való felkészítést. Itt nagyobb a szakmai tantárgyak és a gyakorlat aránya, mint a szakgimnáziumban. A 10. osztálytól – a duális szakképzés elvének megfelelően – a kamara szervezésében a gyakorlati képzés tanulószerződéssel külső képzőhelyeken, valós munkakörnyezetben folyik. Az OKJ szerinti szakképzettséget igazoló bizonyítvány megszerzése után iskolaváltás nélkül, a szakképző iskolájukban érettségit szerezhetnek a diákok, és már csak a négy kötelező érettségi tárgyból kell vizsgát tenni, hiszen az ötödik tantárgyat a szakmai végzettség kiváltja.

2