Bemutatkozás

A Győri Műszaki Szakképzési Centrum fő feladata a szakképzett munkaerő biztosítása a térség fejlődése szempontjából kulcsfontosságú műszaki, valamint a sport és a rendészeti ágazatokhoz tartozó területeken.  A centrum tagjai a következő győri és mosonmagyaróvári szakképző iskolák:

   • Győri Műszaki SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
   • Győri Műszaki SZC Gábor László Építő- és Faipari Szakközépiskolája
   • Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskolája
   • Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma
   • Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
   • Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
   • Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
   • Győri Műszaki SZC Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Iskoláink szoros kapcsolatban állnak a győri és Győr környéki járműipari, gépipari, informatikai és építőipari kis és nagyvállalatokkal, így diákjaink a duális szakképzés keretében olyan gyakorlati képzőhelyeken tanulhatnak, amelyek a későbbiekben munkavállalóként is megélhetést biztosítanak, vonzó munkakörnyezetet kínálnak.

Felnőttoktatás, felnőttképzés

Centrumok nem csak a középiskolás korosztály számára kínálnak szakmai képzéseket. Az új Szakképzési törvény egyik legnagyobb vívmánya, hogy immár a második szakképesítés is ingyenesen megszerezhető esti, vagy levelező munkarend szerinti felnőttoktatás keretében.

Felnőttoktatás: iskolarendszerű szakképzés, többnyire esti, vagy levelezős munkarend szerint, az új szabályozás szerint két államilag finanszírozott szakképesítés megszerzéséig ingyenes, az OKJ szerint jellemzően 2 éves , iskolaévhez igazítva szeptemberben, és kereszt félévben februárban indítható

Felnőttképzés: iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzés, nem ingyenes, rövidebb képzési idő, nem csak OKJ szerinti képzés lehet, bármikor elindítható

A megye szakképzési centrumainak felnőttoktatási kínálata a www.nive.hu honlapon megtekinthető.  Széles felnőttképzési – “A”, “B” és “D” körös képzésekre vonatkozó  – kínálatunkkal pedig várjuk a  környékbeli munkaadók megkeresését.

Szakképzési rendszerünk

A 2015 februárjában megjelent „Szakképzés a gazdaság szolgálatában” című kormányhatározat értelmében szakképzési rendszerünk gyökeres átalakítása zajlik. A cél a munkaerő piaci igényekre gyorsan, és rugalmasan reagáló, minőségi szaktudást, és számos karrier-utat biztosító szakképzési rendszer kialakítása.

A jogszabályi háttér megteremtése után az első nagy lépést a szakképzési intézményrendszer átalakítása jelentette. Ennek jegyében 2015. július 1-től 305 szakképző intézmény került át a KLIK fenntartásából az NGM fenntartásába. A szakképző iskolák szakképzési centrumokba integrálódtak, ami országos viszonylatban 44 szakképzési centrum létrejöttét jelentette. A megyénkben működő szakképző intézmények közül 23 volt érintett az átalakulásban. A tanulólétszám, szakmaszerkezet, munkaerő piaci és földrajzi szempontok mérlegelése eredményeképpen Győr-Moson-Sopron megyében 3 szakképzési centrum állt fel:

 • Győri Műszaki Szakképzési Centrum – 8 iskola (Győr, Mosonmagyaróvár)
 • Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum – 9 iskola (Győr, Csorna, Mosonmagyaróvár)
 • Soproni Szakképzési Centrum – 6 iskola (Kapuvár, Fertőd, Sopron)

A szervezeti változásokat 2016 szeptemberétől komoly tartalmi változások is követik. Új iskolatípusok (szakgimnázium, szakközépiskola) jelennek meg, amelyek többletlehetőségeket kínálnak a szakképzésbe belépő diákoknak.

Az eddigi szakközépiskolát a jövő tanévtől már szakgimnáziumnak hívják, mivel itt már a 9. osztálytól a közismerettel párhuzamosan folyik a szakmai elmélet és gyakorlat oktatása is. A 12. évfolyam szakgimnáziumi érettségivel és az ágazatnak megfelelő szakképesítést igazoló OKJ bizonyítvány megszerzésével zárul. A tanulók érettségi után egy év alatt érettségire épülő szakképesítést szerezhetnek, de akár egyetemen, főiskolán is folytathatják tanulmányaikat. Fontos újdonság, és előny az is, hogy a szakgimnáziumban végzett technikusi tanulmányok a szakirányú továbbtanulásnál beszámíthatók, így a felsőoktatásban a képzési idő lerövidíthető.

A szakiskola a jövőben szakközépiskolaként kínál elsőként egységesen három éves szakmai képzést, majd két éves érettségire való felkészítést. Itt nagyobb a szakmai tantárgyak és a gyakorlat aránya, mint a szakgimnáziumban.  A 10. osztálytól – a duális szakképzés elvének megfelelően – a kamara szervezésében a gyakorlati képzés tanulószerződéssel külső képzőhelyeken, valós munkakörnyezetben folyik.  Az OKJ szerinti szakképzettséget igazoló bizonyítvány megszerzése után iskolaváltás nélkül, a szakképző iskolájukban érettségit szerezhetnek a diákok, és már csak a négy kötelező érettségi tárgyból kell vizsgát tenni, hiszen az ötödik tantárgyat a szakmai végzettség kiváltja.